2009. március 23., hétfő

Az oktatás és a kultúra letelepedik a városban

1951 szeptember közepén megnyílt az első iskola, Vasvári Pál nevét vette fel. Az első óvoda szintén ezen az őszön nyitotta meg kapuit, melyet Krupszkájáról neveztek el.
Decemberben átadták a Dózsa filmszínházat.
A Sztálinvárosban keresett pénzből legkevesebbet művelődésre kellett költeni. Nem mintha nem lett volna a kor színvonalának megfelelő kulturális élet a városban. Inkább azért, mert a színház- és mozielőadások vagy ingyenesek voltak, vagy potom áron árusították a jegyeket – és ezeket jobbára a szakszervezet vette meg és adta a dolgozóinak.
1951 júniusában már három kultúrotthon működött a városban ezek, közül kettő, a József Attila és a Petőfi színpaddal is rendelkezett. Hét klubszobájuk volt a dolgozóknak és a könyvtárak 15500 könyvet kínáltak olvasásra.
A városi könyvtárak állománya is gyarapodott Az OMK 1951 június 8-án telepítette le az úgynevezett alapítványt, amelyhez a Szabó Ervin Könyvtár és a székesfehérvári könyvtár is hozzátette a maga küldeményét. Országos akció indult a könyvtár bővítésére, mégpedig úgy, hogy mindenki felajánlotta megunt vagy elajándékozhatónak vélt könyvét a sztálinvárosi könyvtár javára. A könyvtár a Vasvári Pál Általános Iskolában kapott otthont.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése