2009. március 9., hétfő

A szocreál születésének időszaka

Magyarországon a kommunista hatalomátvétel, majd az 1. ötéves terv megindítását követően jelentős és ideológialiag fontos feladat várt az építészekre: a meglévő települések és az épülő új városok szocialista arculatának kialakítása.
A Tér és Forma építészeti folyóirat körül a szociáldemokrata és jobboldali nézeteket képviselő építészek tömörültek. Az ő hitvallásuk a tervezés szakszerűségét és politikamentességét hirdető corbusier-i gondolatokkal egyezett meg. Hittek abban, hogy az ember közvetelen lakóhelyi és lakásviszonyai a társadalom olyan önálló részterületei, amelyeknek sajátos törvényszerűségei vannak, hatással vannak az életmódra, de az egész társadalmi berendezkedésre is. Ezért ezek alakításával formálható a társadalmi és a mindennapi élet.
Ebben a szemléletben akkor történt meg a változás, amikor az építészeknek is állást kellett foglalniuk a hatalmi küzdelemben.
1946-ban a kommunizmus eszméivel szimpatizáló Perényi Imre, Kozma Lajos, Major Máté kivált a Fischer József által szerkesztett Tér és Forma laptól, és megalapították Új Építészet címmel saját orgánumukat. Major Máté az első számban fogalmazta meg, hogy milyen új elvek szerint képzelik el munkájukat. "Az építésznek fel kell ismernie(...) mik azok az elvek és formák, melyek az építészetben egybeesnek, együtt fejlődnek a dolgozók társadalmának ideológiájával."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése